top of page

BANDA DE MÚSICA

La Banda d’Algemesí i la Festa de la Mare de Déu de la Salut
 

Per a nosaltres, els valencians, és inconcebible una festa sense música i al nostre poble en tenim molts bons exemples. La Festa de la Mare de Déu conforma un dels corpus de danses i músiques tradicionals més importants del nostre territori, però no sols és música de dolçaina i tabal la que es pot escoltar durant aquests dies, acompanyant la imatge amb les seues melodies i tancant les diferents processons tenim a la nostra quasi bicentenària Banda de Música, la qual està lligada íntimament a les festes d’Algemesí des del seu naixement allà per l’any 1837, quan trobem els primers documents que acrediten que els músics algemesinencs participaven en les festes de bous, lligats antigament a la Festa de la Mare de Déu.

Però, com ja sabeu, la participació de la Banda a les festes patronals no es limita a les processons, el concert de la Nit del Retorn s’ha convertit en els últims anys en tot un esdeveniment, el públic espera amb expectació les sorpreses que la Banda ens oferirà en una de les nits més emocionants de l’any. La importància que està adquirint aquest concert els últims anys tampoc és una novetat, aquest concert dedicat a les festes patronals del nostre poble ja compta amb més de 100 anys d’antiguitat i a principis del segle XX, el concert en què participaven també altres bandes i agrupacions de pobles veïns a manera de festival, era molt esperat pels algemesinencs com en l’actualitat. Amb el pas dels anys i els canvis socials i polítics que afectaren el nostre país durant el segle XX, la festa es va degradar molt, i el mateix va ocórrer amb el concert de la Banda. Pel que fa a la Festa ja fa més de quatre dècades que es va posar en valor i hui està renovada i amb el seu futur assegurat, quant al concert de la Nit del Retorn ha sigut als últims anys i amb el creixement en nombre i qualitat dels músics de la Banda quan ha rebrotat aquesta centenària tradició fent honor a la importància històrica, cultural i tradicional de les nostres festes.

Pel que fa al concert de la Nit del Retorn del 2016, el director de l’agrupació, Alberto Ferrer, va escollir un repertori molt variat i espectacular que no ens va deixar indiferent a ningú. Aquest any 2016 va comptar amb grans col·laboracions entre les quals destaquen les dels guitarristes Néstor Mont i Bernat Pellisser, les ballarines Marina i Manin Coso i els Campaners d’Algemesí. 

Societat Musical d'Algemesí

bottom of page