top of page

CAMPANERS

Parlar de les Campanes d’Algemesí en els últims anys, és inevitablement referir-se sens dubte a dos pilars fonamentals en el ressorgiment d’aquesta bonica i amagada tasca. Aquests dos pilars són el Rector, D. Jesús Corbí i els Campaners d’Albaida, lligats com no, per afició i entusiasme.

En arribar a Algemesí el Rector de la Basílica, D. Jesús Corbí, s’enfilà escales amunt per veure i comprovar la possibilitat de poder voltejar manualment les campanes de Sant Jaume el dia de la seua entrada. Aquell 19 de novembre de 2006, el grup de Campaners d’Albaida interpretava els vols de solemnitat en l’entrada del nou rector, i obria les polsoses portes del campanar per a donar-lis l’oportunitat de ser voltejades manualment de nou.


 

És aquella Nit del Retorn de l’any 2007, quan catorze joves acompanyen durant tota la nit als huit membres dels Campaners d’Albaida que ensenyen, mostren i interpreten no sols els vols de la Nit del Retorn, sinó de totes les Festes a la Mare de Déu, donen a conèixer i presenten per a que estimen les campanes, sols d’eixa manera era possible donar una continuïtat i formar un grup que assegurara els distints vols i tocs que pogueren anar eixint al calendari.

I així anàrem conformant la consueta, Nit del Retorn, Novenari de Guitarretes, Triduum Pasqual, Corpus, etc... en un principi resultava difícil, calia recordar que gran quantitat dels membres participen en altres activitats en moltes de les festes,balls, processons, etc... fins i tot, hem arribat a canviar en alguns moments aquella expressió de no es pot repicar i anar a la processó.

Els anys han anat passant, i com tota agrupació, hui ja podem dir que ens trobem davant un col·lectiu organitzat, creixent, però amb unes idees clares, allò que rebérem de mans d’un poble, allò que és la nostra cultura ha de continuar en el temps, aquest llegat que es va pausar als anys 60 de mans de Botella, Monzó, Pla, Llopis... hui el trobem de bell nou amb noves cares i amb molta força per continuar per molts anys més.

Aquesta passió pel nostre poble, per la nostra cultura és esforç i compromís a la vegada que satisfacció per viure tot allò que Algemesí celebra, però a 23 metres d’alçada i rodejat dels bronzes que Algemesí va fer renàixer el 1940, Onofre, Vicent, Crist de l’Agonia, Mare de Déu de la Salut i Sant Jaume, elles ens parlen cada dia des del cor d’Algemesí.

Més informació campaners@patronatdelafesta.org

Javier Roig, campaner.

bottom of page