ESCOLA MUSICAL DE TABAL I DOLÇAINA D'ALGEMESÍ

Al bressol de la Festa de la Mare de Déu es va crear la primera Escola Valenciana de ‪Dolçaina‬ i ‪Tabal‬.

Sense música no hi ha festa, i en el cas d’Algemesí i de la processó de la Mare de Déu de la Salut, no podríem plantejar-nos la major part de les danses i els rituals sense el so de la dolçaina i el tabal. Són l’ànima de la dansa, els que marquen els passos, els que emocionen al muixeranguer, al ballador i la balladora, i el seu so és el fil invisible que uneix l’espectador i el participant en una comunió perfecta de sensacions individuals i col·lectives.

Les cròniques escrites més antigues sobre dolçainers a Algemesí daten dels Llibres de Comptes de la Vila de 1733, que parlen de la liquidació del sou de dolçainers que tocaven a la Festa.La Festa d’Algemesí ha contribuït a la valoració i recuperació d’aquest instrument més enllà de les fronteres locals.

En 1973 no quedaven prou dolçainers per a abastir la demanda de músics que requerien els rituals i danses de la Mare de Déu de la Salut. Com a resposta a aquest dèficit de músics, l’Ajuntament d’Algemesí va crear la primera Escola Valenciana de Dolçaina i Tabal. S’afegiren hòmens i xiquets de distintes edats, però, també s’hi afegiren xiquetes i dones, un fet poc comú fins aquella data. En l’actualitat hi ha matriculats alumnes de diferents localitats. També hi ha nombroses poblacions amb grups de dolçainers i tabaleters formats en Algemesí. És un dels col·lectius més ben organitzats dins de les Festes de la Mare de Déu.

(Per a poder participar en les processons de les Festes de La Mare de Déu, cal tenir clara la normativa. Feu clic a les icones de baix per a descarregar-la. La primera icona conté la normativa i la segona descriu les atribucions dels músics amb la veta negra.)

Qui som?

Som la Comissió de Xarxes Socials de la Fundació per a la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí i col·laborem cada any amb els festers organitzadors de la Festa.

contacta'ns

fonts d'informació

  • Text utilitzat per a la Proclamació de Festa Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  • Domingo i Borras, J. A. i Jarque, F. (1999) Bastint la Festa, Festes de la Mare de Déu de la Salut. Algemesí: Ajuntament d’Algemesí,

  • Ferri Chulio, A. S. (2004) La Mare de Déu de la Salut d’Algemesí. Algemesí: Basílica-Parròquia de Sant Jaume Apòstol d’Algemesí.

  • Imatges cedides pel Museu de la Festa d'Algemesí