FESTERS DEL BARRI DEL CARRER de la CAPELLA 2019

Primerament introduirem el concepte de fester, que es tracta de tota aquella persona, veí o veïna d’Algemesí, que de manera voluntària i dedicada participa de l’organització de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. I des de l’any 1843 va quedar establert que tots els veïns de la vila podien ser festers quan li pertoque al seu barri organitzar la Festa.


Els festers s’organitzen en barris, els quals corresponen actualment, i desde l’any 1835, a quatre, que són els que coincideixen amb el recorregut de la Processó de la Volta General; s’anomenen Capella, Muntanya, Santa Bàrbara i València. La seua tasca principal consisteix en coordinar la Festa i recaptar els fons econòmics necessàris per a què es puga dur a terme. A més a més, al llarg dels dies en els quals transcorre s’encarreguen de vetllar permanentment perque tot ocòrrega sense cap contratemps. Aquesta funció la desenvolupa un sol barri cada any, així tenim que de manera rotativa van alternant-se la responsabilitat.


Els barris pròpiament dits s’estructuren de manera semblant a una associació, presentant les figures de president, secretari, tresorer i vocals. I al llarg de l’any que dediquen a la preparació de la Festa realitzen diferents activitats per a aconseguir el finançament, com poden ser: venda d’objectes relacionats amb la Mare de Déu de la Salut (mida de la Verge, estampes, ventalls, calendaris, polseres, etc), plega de diners a les empreses, el dia de la Plega on recorren el poble acompanyats de dolçainers i tabaleters, etc. També l’Ajuntament i altres entitats col.laboren en el sufragi de les despeses.

 

Com a repunt històric, la processó de la Mare de Déu de la Salut abans del que coneguem, sobre el 1748, era organitzada per huit barris amb un dipositari designat per part de l’Ajuntament com a màxim representant. Tot açò canvia quan al llarg del s.XIX el mateix consistori promou la participació del poble, atorgant la responsabilitat plena de la cel.lebració als propis festers.

 

Finalment, i coincidint amb el 750é aniversari de la Troballa de la Verge, concretament l’any 1997, es va constituir el Patronat de la Festa. Aquesta entitat congrega: representants dels quatre barris, amb els seus dipositaris, representants de la màxima autoritat tant eclesiàstica com civil i un Consell Assessor que conté representació de totes les agrupacions que hi participen (mestres dels balls, de l’Escola de Tabalet i Dolçaina, personatges bíblics, entre molts altres relacionats). El Patronat funciona com a òrgan rector de la Festa per damunt de la resta per a assegurar que se preserva la seua essència any rere any.

FESTERS ORGANITZADORS DE LA FESTA D' ENGUANY

President:  Ramón Diego Machí Trull

Secretari: Miguel Ramírez Mulet

Tresorer:  Juan Miguel Pellicer Carratalà

​​Joaquín Llopis Casanova
Vicente Botella Barberá
Vicente Beltrán Vendrell
Vicente Bueno Puchades
Amparo Pellicer Carratalá
Carmen Machí Camarasa
Ana Cristina Machí Camarasa
Antonio Gómez Pozo
Enrique Esteve Barberá
Francisco Llácer Bueno
Salud Esteve Rubio
Emilia Raga Castañer
Salud Raga Castañer
José Manuel Baldoví Nácher
Paco Colomer Sanjuán
Vicent Ferragud Alandete
Enrique Pous Niclós
Joaquín Ribes Rubio
José Ramón Martí Corts
Germán Romero Navarro
Víctor Machí Felici
Pepita Machí Trull
Vicente Sáez Girbés
Ma Carmen Felici Borrás
Carmen Montrull Bartual
Victoria Hervás Llopis
Jimena Hervás Llopis
Salud Sáez Machí
Teresa Pérez Martínez
Natalia Lain Ayllon
Adrián Lain Ayllon

Valeria Más Sáez

Comissió de xarxes socials

Ester Braco Alborch

Anna Bueno Girbés

Maria Ferragud Llácer

Noelia Ferragud Pérez

Jordi Ferrís Castell

Juan Miguel Pellicer Carratalà

Héctor Rubio Velázquez

Miguel Ramírez Mulet

Alex Santos Girbes

Sara Vázquez Bueno