FESTERS DEL BARRI DEL CARRER de santa bàrbara 2022

Primerament introduirem el concepte de fester, que es tracta de tota aquella persona, veí o veïna d’Algemesí, que de manera voluntària i dedicada participa de l’organització de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. I des de l’any 1843 va quedar establert que tots els veïns de la vila podien ser festers quan li pertoque al seu barri organitzar la Festa.


Els festers s’organitzen en barris, els quals corresponen actualment, i desde l’any 1835, a quatre, que són els que coincideixen amb el recorregut de la Processó de la Volta General; s’anomenen Capella, Muntanya, Santa Bàrbara i València. La seua tasca principal consisteix en coordinar la Festa i recaptar els fons econòmics necessàris per a què es puga dur a terme. A més a més, al llarg dels dies en els quals transcorre s’encarreguen de vetllar permanentment perque tot ocòrrega sense cap contratemps. Aquesta funció la desenvolupa un sol barri cada any, així tenim que de manera rotativa van alternant-se la responsabilitat.


Els barris pròpiament dits s’estructuren de manera semblant a una associació, presentant les figures de president, secretari, tresorer i vocals. I al llarg de l’any que dediquen a la preparació de la Festa realitzen diferents activitats per a aconseguir el finançament, com poden ser: venda d’objectes relacionats amb la Mare de Déu de la Salut (mida de la Verge, estampes, ventalls, calendaris, polseres, etc), plega de diners a les empreses, el dia de la Plega on recorren el poble acompanyats de dolçainers i tabaleters, etc. També l’Ajuntament i altres entitats col.laboren en el sufragi de les despeses.

 

Com a repunt històric, la processó de la Mare de Déu de la Salut abans del que coneguem, sobre el 1748, era organitzada per huit barris amb un dipositari designat per part de l’Ajuntament com a màxim representant. Tot açò canvia quan al llarg del s.XIX el mateix consistori promou la participació del poble, atorgant la responsabilitat plena de la cel.lebració als propis festers.

 

Finalment, i coincidint amb el 750é aniversari de la Troballa de la Verge, concretament l’any 1997, es va constituir el Patronat de la Festa. Aquesta entitat congrega: representants dels quatre barris, amb els seus dipositaris, representants de la màxima autoritat tant eclesiàstica com civil i un Consell Assessor que conté representació de totes les agrupacions que hi participen (mestres dels balls, de l’Escola de Tabalet i Dolçaina, personatges bíblics, entre molts altres relacionats). El Patronat funciona com a òrgan rector de la Festa per damunt de la resta per a assegurar que se preserva la seua essència any rere any.

FESTERS ORGANITZADORS DE LA FESTA D' ENGUANY(*)

BARRI SANTA BÀRBARA

 

President: Joan Baptista Trull Ahuir

Consiliari: Joan Carles Alemany Vicens

Secretari: Vicent D. Llanes Girbés

Tresorer: Juan Carbonell Ferrís

Festers preveres o religiosos:

José María Ahuir Artal, José Miguel Bay Ribes, Javier Camañes Forés, Salvador David Llácer, Joaquín Ferragud Masiá,  Manuel Jorques Bru.

 

Alejandro Arlandis Cortés,

Jaume Azorín Verduch,

Eduard Bueno Biosca,

Anna Bueno Girbés,

María José Bomboí,

Salvador Benito Trull,

Joan Manuel Borrás Guitart,

Ramón Borrás Guitart,

Javier Borrás Ortega,

Vicent Carbonell Chirivella,

Jaume Cortés Giner,

Salvador Esteve Hervás,

Felipe Estrela Roca

Noelia Ferragud Pérez,

Juan Bernardo Ferrís Castell,

Vicente Forés Girbés,

Vicente Forés Ahuir,

Daniel García Meseguer,

Araceli Girbés Béjar,

Joan Guitart Ahuir,

Araceli Girbés

José Ramón Girbés Chambó

Juan Daniel Hurtado Taléns,

Ferrán Illana Carbonell,

José Izquierdo,

Sergio Izquierdo Naval,

Cristophe Joubert,

José Vicente Lázaro Albero,

Vicent Llácer Vendrell,

Susana Llanes Girbés

Jorge Machí Llorens,

Ricardo Martinez Sanchis,

Carmelo Morales Vendrell

Emilio Morales Llopis,

Ramón Navarro Felip,

José Joaquín Pérez Ferris,

José Antonio Pérez Asensi,

Ernesto Presencia Chambó,

Montserrat Puchades Esteve,

Jaime Puig Ahuir,

Jaume Puig Navalon,

Enric Ramiro Roca,

Rosa Ramón Nàcher

Agustín Ramón Orenga,

Marivi Ripoll Mont,

Vicent Roig Fabregat.

Carmina Roig Osca,

Enrique Roig Pla,

Ximo Rosell Niclòs

Vicent Sanchis Cuixeres,

Diego Sala Trull,

Eduard Sarrió Camarasa,

Evaristo Soler Llácer,

Jose Maria Trull Ahuir

Comissió de xarxes socials

Maria Ferragud Llácer

Alex Verger Torres

Sergio Izquierdo Naval

Marc Galán

Vicente Roig Fabregat

Jordi Ferrís Castell

Juan Miguel Pellicer Carratalà

Héctor Rubio Velázquez