
FESTERS DEL BARRI DEL
CARRER valència 2023
Primerament introduirem el concepte de fester, que es tracta de tota aquella persona, veí o veïna d’Algemesí, que de manera voluntària i dedicada participa de l’organització de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. I des de l’any 1843 va quedar establert que tots els veïns de la vila podien ser festers quan li pertoque al seu barri organitzar la Festa.
Els festers s’organitzen en barris, els quals corresponen actualment, i desde l’any 1835, a quatre, que són els que coincideixen amb el recorregut de la Processó de la Volta General; s’anomenen Capella, Muntanya, Santa Bàrbara i València. La seua tasca principal consisteix en coordinar la Festa i recaptar els fons econòmics necessàris per a què es puga dur a terme. A més a més, al llarg dels dies en els quals transcorre s’encarreguen de vetllar permanentment perque tot ocòrrega sense cap contratemps. Aquesta funció la desenvolupa un sol barri cada any, així tenim que de manera rotativa van alternant-se la responsabilitat.
Els barris pròpiament dits s’estructuren de manera semblant a una associació, presentant les figures de president, secretari, tresorer i vocals. I al llarg de l’any que dediquen a la preparació de la Festa realitzen diferents activitats per a aconseguir el finançament, com poden ser: venda d’objectes relacionats amb la Mare de Déu de la Salut (mida de la Verge, estampes, ventalls, calendaris, polseres, etc), plega de diners a les empreses, el dia de la Plega on recorren el poble acompanyats de dolçainers i tabaleters, etc. També l’Ajuntament i altres entitats col.laboren en el sufragi de les despeses.
Com a repunt històric, la processó de la Mare de Déu de la Salut abans del que coneguem, sobre el 1748, era organitzada per huit barris amb un dipositari designat per part de l’Ajuntament com a màxim representant. Tot açò canvia quan al llarg del s.XIX el mateix consistori promou la participació del poble, atorgant la responsabilitat plena de la cel.lebració als propis festers.
Finalment, i coincidint amb el 750é aniversari de la Troballa de la Verge, concretament l’any 1997, es va constituir el Patronat de la Festa. Aquesta entitat congrega: representants dels quatre barris, amb els seus dipositaris, representants de la màxima autoritat tant eclesiàstica com civil i un Consell Assessor que conté representació de totes les agrupacions que hi participen (mestres dels balls, de l’Escola de Tabalet i Dolçaina, personatges bíblics, entre molts altres relacionats). El Patronat funciona com a òrgan rector de la Festa per damunt de la resta per a assegurar que se preserva la seua essència any rere any.
FESTERS ORGANITZADORS DE LA FESTA DE 2023
BARRI VALÈNCIA
President: José Ricardo Esteve Plaza
Consiliari: S. Joan Carles Alemany Vicens, Rector de Sant Jaume
Secretari: Vicente Mártinez Vendrell
Tresorer: Ricardo Olaso Martinez
Carmina Adam Pastor
Juan Bautista Asensi Llopis
Sergio Baldoví Gimenez
Adrian Borras Primo
Sergi Celedonio Marco
Juan Domingo Pérez
Amparo Domingo Sanchis
José Escartí Carbonell
Oscar Escobar Piera
Jordi Esteve Hernández
Salvador Esteve Hervás
Salvador Esteve Cuixeres
Maria Ferragud Llácer
Eva Maria Ferri Marín
José Ferrís Niclós
Marc Galán Ferri
José Luis Gallego Lapeña
José García Borrás
Ainoa García Fuentes
Alfredo García Villanueva
Andrés Giménez Girbés
Isabel Girbés Alonso
Juan José Girbés Esteve
Juan Girbés Masiá
Lucia Girbés Roca
Francisco José Llácer Bueno
Ernesto Morales Llopis
Vicent Naval Ferrís
Joaquin Olmos Esteve
Maria José Yolanda Pellicer Castell
Vicente Roig Fabregat
Héctor Rubio Velazquez
Juan Alvaro Sabater Carpi
Josep Lluis Sanchis Camarasa
Vicent Josep Vidal Esteve
Alex Vercher Torres
Cristina Vidal Esteve
FESTERS DIFUNS
+ José Maria Ferragud Terrés
FESTERS JOVES
Joan Girbés Torres
Josep Esteve Ripoll
Abel Pedron Morales
Maria Ferragud Llácer
Alex Verger Torres
Sergio Izquierdo Naval
Marc Galán
Vicente Roig Fabregat
Jordi Ferrís Castell
Juan Miguel Pellicer Carratalà
Héctor Rubio Velázquez