top of page

FESTERS DEL BARRI DEL
CARRER  valència 2023

Primerament introduirem el concepte de fester, que es tracta de tota aquella persona, veí o veïna d’Algemesí, que de manera voluntària i dedicada participa de l’organització de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. I des de l’any 1843 va quedar establert que tots els veïns de la vila podien ser festers quan li pertoque al seu barri organitzar la Festa.


Els festers s’organitzen en barris, els quals corresponen actualment, i desde l’any 1835, a quatre, que són els que coincideixen amb el recorregut de la Processó de la Volta General; s’anomenen Capella, Muntanya, Santa Bàrbara i València. La seua tasca principal consisteix en coordinar la Festa i recaptar els fons econòmics necessàris per a què es puga dur a terme. A més a més, al llarg dels dies en els quals transcorre s’encarreguen de vetllar permanentment perque tot ocòrrega sense cap contratemps. Aquesta funció la desenvolupa un sol barri cada any, així tenim que de manera rotativa van alternant-se la responsabilitat.


Els barris pròpiament dits s’estructuren de manera semblant a una associació, presentant les figures de president, secretari, tresorer i vocals. I al llarg de l’any que dediquen a la preparació de la Festa realitzen diferents activitats per a aconseguir el finançament, com poden ser: venda d’objectes relacionats amb la Mare de Déu de la Salut (mida de la Verge, estampes, ventalls, calendaris, polseres, etc), plega de diners a les empreses, el dia de la Plega on recorren el poble acompanyats de dolçainers i tabaleters, etc. També l’Ajuntament i altres entitats col.laboren en el sufragi de les despeses.

 

Com a repunt històric, la processó de la Mare de Déu de la Salut abans del que coneguem, sobre el 1748, era organitzada per huit barris amb un dipositari designat per part de l’Ajuntament com a màxim representant. Tot açò canvia quan al llarg del s.XIX el mateix consistori promou la participació del poble, atorgant la responsabilitat plena de la cel.lebració als propis festers.

 

Finalment, i coincidint amb el 750é aniversari de la Troballa de la Verge, concretament l’any 1997, es va constituir el Patronat de la Festa. Aquesta entitat congrega: representants dels quatre barris, amb els seus dipositaris, representants de la màxima autoritat tant eclesiàstica com civil i un Consell Assessor que conté representació de totes les agrupacions que hi participen (mestres dels balls, de l’Escola de Tabalet i Dolçaina, personatges bíblics, entre molts altres relacionats). El Patronat funciona com a òrgan rector de la Festa per damunt de la resta per a assegurar que se preserva la seua essència any rere any.

FESTERS ORGANITZADORS DE LA FESTA D' ENGUANY(*)

BARRI VALÈNCIA 

President Emèrit: José Maria Ferragud Terres

President: José Ricardo Esteve Plaza

Consiliari: 

Secretari: Vicente Martínez Vendrell

Tresorer:  Ricardo Olaso Martínez

Carmina Adam Pastor

Juan Bautista Asensi Llopis

Sergio Baldoví Giménez

José Ramón Barberá Ahuir

Salud Camarasa Camarasa

Juan Domingo Pérez

Amparo Domingo Sanchis

José Escartí Carbonell

Oscar Escobar Piera

Jordi Esteve Hernández

Salvador Esteve Hervás

Josep Esteve Portalés

Jesús Esteve Portalés

Maria Ferragud Llácer

Eva Maria Ferri Marin

José Ferrís Niclós

José Luis Gallego Lapeña

José García Borrás

Alfredo García Esteve

Alfredo García Ferrís

Alfredo García Villanueva

Andrés Giménez Girbés

Isabel Girbés Alonso

Juan José Girbés Esteve

Jorge Girbés Esteve

Ricardo Girbés Esteve

Juan Girbés Masiá

Francisco José Llácer Bueno

Ernesto Morales Llopis

Vicent Naval Ferris

Joaquin Olmos Esteve

Mª José Yolanda Pellicer Castell

Héctor Rubio Velázquez

Juan Alvaro Sabater Carpi

Josep Lluís Sanchis Camarasa

Jorge Juan Tormo Beltrán

Vicent Josep Vidal Esteve

Cristina Vidal Esteve

Comissió de xarxes socials

Maria Ferragud Llácer

Alex Verger Torres

Sergio Izquierdo Naval

Marc Galán

Vicente Roig Fabregat

Jordi Ferrís Castell

Juan Miguel Pellicer Carratalà

Héctor Rubio Velázquez

bottom of page