top of page

IMATGE DE LA VERGE

Mossèn Curçà va fer la descripció més antiga que conservem en l’actualitat en el llibre Las noticias antiguas de la Virgen de la Salud: "Está fabricada esta Soberana Señora de madera, delineado un banquillo de la misma madera a modo de silla, en donde está sentada, en las espaldas se ven dos bultos como dos guedejas dobladas, con una división en medio. Tiene en la mano izquierda un niño y los dedos de la mano derecha largos y juntos. De alto tiene la imagen y banquito tres palmos y una tercia."

La imatge original es va mantindre sense canvis fins l’any 1569, quan la Mare de Déu fou decorada i el rostre es va fer més clar.

Segles més tard, en 1936 la imatge original de la Mare de Déu es va destruir durant la Guerra Civil Espanyola.

En finalitzar la guerra, un grup de veïns reunits a casa dels Morell i baix la direcció tènica de l’arquitecte Segura i de Lago, fent servir una fotografia antiga i els seus propis records, intentaren recuperar la imatge original modelant amb fang una nova. Aquest model es va utilitzar per a formar la imatge que conservem actualment a la Capella de laTroballa. Malgrat tot, al rector Belda la nova imatge no li inspirava oració, i va decidir canviar-la per una imatge de mossèn Josep Pla i Ferris, obra de l’escultor Felip Panach Ballester i gràcies al mecenatge de N’Empar Niclòs i Esteve. Aquesta última imatge és la que es troba a la Capella de la Comunió de Sant Jaume i es festeja a les processons.

En 1997 l’empresa ART I RESTAURACIÓ, X. Ferragud S.L. va fer l’última restauració feta a la imatge de la Mare de Déu de la Salut de la Capella de la Comunió.

L’anda és daurada i va ser reconstruïda d’acord amb el model original neogòtic de 1886. Incou jocs de fanals que ressegueixen el model primitiu de 1842.

PRECEDEIX L'ANDA

 • Presidència eclesiàstica

 • Capellans i religiosos

 • Festers de la Mare de Déu de la Salut: Del Barri de València, Barri de Muntanya, Barri de Capella i del Barri de Santa Bàrbara.

  • En la Processó de les Promeses: Festers del barri organitzador.

  • En la Processoneta del Matí: Membres del Patronat.

  • En la Processó General: Cada grup de festers acompanya a la Verge pels carrers del seu barri.

FINALMENT

 • Autoritats Civils

 • Banda de música

bottom of page