top of page

MISTERIS

Precedint els balls de la processó van els Misteris i Martiris, breus peces teatrals, interpretades per grups de xiquets del poble, que representen coneguts passatges bíblics i episodis de la història religiosa del poble i la comarca.

Documentats ja el 1883, la seua existència es presuposa molt anterior. A la dècada de 1960 els referen per a ser relatats en valencià. Els responsables d’aquella reedició foren Benet Segura de Lagoo, Joan-Fermí Teruel i Barberà, Martí Dominguez i Barberà i el canonge Vicent Castell i Maïques.

MISTERI DE LA TEMPTACIÓ O D'ADAM I EVA

“Tasta-la, Eva, que és la més dolça”

 

Original de Benet Segura de Lago, narra l’episodi del pecat original: la temptació del dimoni a Eva i la posterior expulsió d’ella i Adam del Paradís Terrenal”

 

 

Persontages: Adam, Eva, el dimoni i un àngel.

MARTIRI DE SANTA BÀRBARA

“No, senyor Governador, sols de Crist sóc i seré”

Original de Joan Fermí Teruel Barberà. L’any 238 Bàrbara, filla de Diòscor, un noble de Nicomèdia, és decapitada per son pare per no renunciar a la fe de Déu.

 

Personatges: Bàrbara, son pare Diòscor, el governador Marcià i l’Àngel.

MARTIRI DE SANT BERNAT I LES GERMANETES

“La mà tindré molla si torneu a l’Alcorà”

 

Personatges: Bernat, les germanetes Zaida i Soraida (Maria i Gràcia), el germà de tots tres i governador de Carlet, Almanzor, el botxí, dos criats i l’àngel.

MISTERI D'ABRAHAM I ISAAC

“No alces el braç! Res li faces”

Original de Vicent Castell Maiques. Abraham, seguint el manament diví, es proposa sacrificar el seu fill Isaac. Una vegada provada la seua obediència un àngel deté el braç d'Abraham en el moment que alçava el ganivet.

Personatges: Abraham, el seu fill Isaac i un àngel

MISTERI DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT O "DELS CAPELLANETS"

“De la Salut! Altra volta!”

Personatges: els mossens Curçà, Dacir i Frasquet, i un escolanet.

bottom of page