top of page

PASTORETES

A la nostra tradició cultural és habitual la presència de motius pastorils. Sabem que les representacions belenístiques del Nadal solien incloure entre els seus actes balls de pastorets davant del Naixement. Progressivament, aquests es varen anar incorporant al seguicis de les processons del Corpus i per extensió als d’algunes festes patronals. A Algemesí, la festa de la Mare de Déu compta des del segle XIX amb un dansa d’aquest tipus: és el Ball de les Pastoretes, el dels més menuts. 

 

Els membres, xiquets i xiquetes d’entre tres i set anys, en nombre indeterminat, són dirigits per un mestre o mestra que rep el nom de pastor. Dos xiquets més, com a figures simbòliques, acompanyen els dansants: són el Rei i la Reina de les Pastoretes.

HISTÒRIA

La primera referència documentada és del 1834. Coneguda com la "Danza de Muchachas y Muchachos" o també "Danza de Niñas y Niños", va ser dirigida en aquells anys pel també mestre del Ball de la Carxofa, Jeroni Curçà, tot integrant un grup de balls anomenat "Danzetas".

 

Durant el segle XX, són recordats els mestres Baptistet el Ceguet, i la dona, i Maria Vendrell. Aquesta última, mestra del ball des de 1972 ha jugat un paper destacat en la configuració actual del ball en reintroduir els xiquets, que des de feia dècades no hi participaven. L’aparició durant el segle XIX de les figures del Rei i la Reina i l’acompanyament del ball amb la Marxa Reial (incorporada al ball molt abans de convertir-se en himne nacional) encara pot estar relacionada, diuen, amb una postura monàrquica en un temps de constants convulsions polítiques i lluites pel Govern i la Corona d’Espanya (Guerres Liberals i Carlistes).

INDUMENTÀRIA

Les pastoretes van vestides amb giponet, faldeta i capellet de palla d’ala ampla, alçat per davant i adornat amb flors. Els pastorets porten calçó curt, calces blanques, jupetí, sarró i capell. Com a instruments personals d’acompanyament musical fan servir panderetes i castanyoles. El Rei i la Reina vestien com a tals i tots dos porten corona.

Més informació: pastoretes@patronatdelafesta.org

bottom of page