top of page

Els Amics de la Providència

A principis de la dècada dels 80, fruit de la inquietud de diferents joves i adults de la Parròquia de Sant Jaume, i amb el suport personal i econòmic de Càritas Parroquial i Interparroquial, va sorgir la iniciativa de constituir una associació laica amb gent més o menys vinculada a la parròquia o simpatitzant d'ella que recuperara l'esperit i el nom la Providència, fundació de Mossèn Bernat Asensi de l'any 1942.

D'aquella proposta tan sols quedaven en el poble uns signes permanents com ara la capella de les Missioneres de la Divina Providència, al carrer Berca, vinculada, com no podia ser d'altra manera, al testimoni de la avui Beata Josepa Naval Girbés, inspiradora, no cal dir-ho, de l'entusiasme de mossèn Asensi. L'altre record venia de la capella-església, avui en desús, situada al carrer que du el nom del fundador.

En un entorn més pròxim al lloc on es volia dur a terme la nova tasca d'atenció social, es va instal·lar, a la casa que tenia la parròquia al veí carrer de Santa Rita, un Centre de Dia (La Provi) per a treballar en el reforç d'aquells xiquets i xiquetes del barri més necessitats de diverses atencions. Entre els membres fundadors de l'associació hi foren mossèn Ramon Sancho, president de Càritas Interparroquial, mossèn Vicent Agustí, rector de Sant Jaume, Amadeu López, rector de Sant Pius X, Lola Barberà, presidenta de Càritas Parroquial, i Joan Paredes, primer president de l'Associació d'Amics de la Providència. Però sens dubte ens deixem el nom de moltes altres persones que participaren en la constitució de la comissió gestora i que formen o han format part de l'associació al llarg del temps. Avui dia, més de 30 anys després, la tasca ha continuat ininterrompudament i hi treballen tres educadores amb poc més de 25 xiquets i xiquetes del barri d'entre 5 i 14 anys. Des de la seua fundació cal destacar la labor i dedicació en cos i ànima de persones com la benvolguda Maria Josep Ortiz, que primer va ser fundadora i educadora i després va presidir durant molts anys l'associació, i de Vicen Mora, educadora incansable dedicada com poques a l'atenció dels infants, i sense les quals no podríem estar parlant de la labor que s'ha dut a terme sempre ajudant els xiquets més necessitats del poble, amb tasques com el reforç escolar, les activitats lúdiques i també l'ajuda nutricional, en molts casos una necessitat imperiosa per als xiquets i xiquetes de la Provi. Gràcies a Déu i gràcies sobretot a la col·laboració desinteressada dels socis, els ingressos de les quotes i les subvencions de la Conselleria de Benestar, hem pogut dur endavant una acció que ha estat sempre de caràcter netament altruista. Actualment les circumstàncies legals ens obliguen a contractar els educadors com a treballadors i se'ls exigeix una titulació acadèmica per poder atendre i fer-se'n responsables dels xiquets. El darrer curs la vitalitat de l'associació ha estat posada a prova amb èxit en el procés encetat per renovar una vegada més l'equip directiu i incorporar nova gent amb noves idees i més ganes de millorar el seu funcionament i, sobretot, l'atenció als xiquets i xiquetes que és el que ens dóna sentit.


Autor: Dr. Manel Josep Traver Ribes, Professor de Secundaria i de la Universitat de València


Mn. Bernat Asensi Cubells

Font de la imatge: Aliga Girbés, José (1998) Fidel al plà de Déu. València: EDICEP C.B.

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
bottom of page