top of page

EL GUIÓ DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT

Aquesta excel·lent obra, datada el tercer quart del segle XVIII, és una de les que conformen el complex conjunt de la nostra Festa de la Mare de Déu de la Salut, obres les quals tenim el deure i l’obligació de custodiar de la millor manera possible.


Durant el mesos de febrer a maig de 2017, el Guió ha estat sotmès a una intervenció de conservació, que ha permès, a més de preservar l’obra original, conèixer el seu estat real i noves dades importants.


De tot el conjunt, les peces primitives són les metàl·liques, formades per 16 de plata i 15 de coure daurat. Dels quatre espais buits que formen les rocalles, solament es conservava al seu lloc la figura de Sant Jaume a cavall, a l’espai superior. Al del costat esquerre, s’ha pogut tornar a situar la peça original del pou, que es conservava a la parròquia, mentre que s’han fet noves la de la font al costat esquerre i l’estrella a l’inferior, amb els mateixos materials i tècniques que l’original.


El llenç de la Mare de Déu de la Salut a la morera rodejada de serafins és posterior a la Guerra Civil, i es deu a l’artista Francisco Calatayud Llobell. La pintura s’ha adossat a un suport rígid, consolidant la tela i la capa pictòrica, al mateix temps que es protegeix de possibles deterioraments pel seu ús.


Tot el patrimoni artístic que envolta la nostra festa, tant el material com l’immaterial, ens convida a reflexionar sobre qui som i d’on venim. Com a cristians, hem rebut la responsabilitat de vetllar per aquest patrimoni que hem tingut la sort d’heretar, i tenim la tasca de deixar-lo en mans dels nostres fills de la millor manera possible. Per a nosaltres el patrimoni històric ha de tindre una gran importància, però el que significa és molt més important encara. Aprenent a viure amb l’exemple de Maria, aprendrem a estimar de manera generosa i gratuïta totes les persones sense cap distinció, aprendrem a estar al costat d’aquelles que ho necessiten, aprendrem a treballar tots junts per un futur millor per a tot el món.Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
bottom of page