top of page

CINQUANTA ANYS DE MÚSICA CORAL: LA SCHOLA CANTORUM D’ALGEMESÍ

La Schola Cantorum d'Algemesí és una entitat coral fundada el 1971 per Diego Ramón Lluch (Picassent, 1948; Algemesí, 2006) al recer de la parròquia de Sant Jaume de la ciutat d'Algemesí. Clarament té els seus orígens en la música litúrgica i, encara hui, acompanya amb el cant les celebracions més importants del cicle litúrgic. Encara que l’any 1971 és considerat l’any de la fundació, els assaigs havien començat aproximadament dos anys abans amb caràcter temporal, quan Diego arreplegà un cor format pel treball i la dedicació d’Eduard Sarrió Gonzalvo, un cor sense un calendari estable, que es reunia de tant en tant per a solemnitzar dates assenyalades, amb un grup de gent molt diversa, que només tenia en comú la joventut i l’entusiasme dels seus components. Realment Diego començà a treballar amb continuïtat a partir de setembre del 1971. La primera actuació pública va ser l’1 de novembre d’eixe any, durant les segones vespres del dia de Tots Sants. La interpretació d’una obra de H. Schütz va suposar l’inici de la Schola Cantorum d’Algemesí.


Actualment agrupa un total de més de 200 cantors que, distribuïts en diversos cors, duen a terme la seua activitat: Cor Minicantors (a 1 veu), Cor Pradas (a 2 veus), cor Xiquets Cantors (a 3 veus), Cor Cabanilles (a 4 veus mixtes) i Cor de Cambra, tots amb activitat setmanal i, a més a més, els cors Xiquets Cantors i Cabanilles amb projecció nacional i internacional. Des de l’any 2000 organitza anualment, cada darrer diumenge de gener, El Messies participatiu, on convida a participar cantors i instrumentistes en la interpretació completa d'aquest oratori. Aquest Messies participatiu es pot considerar una anomalia dins del món coral actual. Fa alguns anys encara era freqüent trobar agrupacions que organitzaren Messies participatius amb certa periodicitat o de manera esporàdica. Hui han desaparegut quasi tots per diverses raons: manca de cantors, manca de capacitat organitzativa o manca de subvencions (públiques o privades…). Per això el nostre Messies transcendeix l’àmbit local i és cita obligada per a melòmans de diverses procedències.


El Cor Cabanilles, nucli iniciador i vertebrador de la Schola, ofereix anualment tres concerts ordinaris a Algemesí; el Concert de Nadal (22 de desembre), Concert Sacre (dissabte abans de Diumenge de Rams) i Concert de Fi de Curs (finals de maig) el qual clou oficialment el període d'activitats musicals, amb especial dedicació a la polifonia clàssica, especialment valenciana, i la música popular.


També hem fet incursions en la música escènica (Diego era un gran aficionat al teatre) i així, al llarg d’aquests anys, hem representat successivament actes sacramentals com El gran Teatro del mundo, de Calderón, o La infal·lible advocada, adaptació del Auto de la Compadecida del brasiler Ariano Suassuna (1927-2014)). Igualment, una sarsuela, Luisa Fernanda, de Moreno Torroba i una òpera, Der Freischütz (adaptada al valencià com El caçador furtiu) de C.Maria VonWeber.


Durant el curs es programen altres concerts tant a Algemesí com a altres ciutats, així com la participació en festivals i encontres corals d'arreu el món. El repertori del cor Cabanilles abasta tots els gèneres corals, estils i períodes.


L'any passat la Schola va complir cinquanta anys, efemèride important que no poguérem celebrar com cal a causa de la pandèmia. I quines són les nostres sensacions arribats com som a la cinquantena? Reconeixent que hem conegut temps millors, no ens podem queixar. Després del boom dels anys huitanta, la crisi actual del món coral valencià és una realitat i nosaltres no som una excepció. La societat contemporàniaha diversificat molt l’oferta cultural i d’oci i, encara que hi ha afició al cant entre els joves, això no ho dubtem, de vegades es fa difícil descartar opcions. A nosaltres ens afecta bàsicament en una manca de veus masculines, sobretot de tenors. És un mal general en totes les agrupacions corals, però nosaltres som optimistes perquè el treball de tants anys té un valor. Perquè una obra ben feta i llargament treballada, com és la Schola, té la capacitat de transcendir, de fer sentir als seus membres que pertanyen a un gran grup humà, que ens ha marcat un estil de vida. Com en totes les famílies, hem fet coses ben fetes i de dolentes també. Hem tingut de tot, encontres i desacords. Hem compartit i celebrat tot: casaments, batejos, aniversaris i també dolorosos comiats. Tot. Per tot això també som optimistes i continuarem endavant mentre Déu ens done força. I mentre els pares continuen confiant-nos els seus fills i filles perquè vinguen a cantar, com fan cada dissabte.


La directora musical de la Schola Cantorum és actualment Júlia Oltra Mulet, cantora de la Schola Cantorum d'Algemesí des dels deu anys, que va assumir la direcció després de la mort del seu mestre Diego Ramón Lluch. Sota la direcció de Júlia i l’empenta del nostre president, Vicent Pellicer, anem endavant, fent valdre tot allò que des del principi ens va inculcar Diego: mantenir l’herència assumida, la relació amb el culte, el treball sobre tota la música (litúrgica i profana), la custòdia i manteniment del gran arxiu musical que tenim a la basílica de sant Jaume i, en definitiva, ser escola de formació que reverteix en el nivell cultural del poble d’Algemesí. Veurem el que donen de si els pròxims cinquanta anys fins al centenari, però això ja serà objecte de tractament d’un altre cronista.


Autor: Lluís Angulo Díez




Comments


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay etiquetas aún.
bottom of page