top of page

José Moreno Gans, un algemesinenc il·lustre

A les darreries del s. XIX i principis del s. XX, les bandes de música eren un oasi cultural dins una societat amb un alt índex d'analfabetisme. Molts xiquets trobaven un xicotet accés al món de la cultura gràcies a aquestes entitats que ensenyaven música als menuts de forma totalment altruista. Eixe va ser el cas de José Moreno Gans, fill d'una família d'agricultors, qui des de ben menut ajudava amb les tasques del camp i va aprendre a tocar el clarinet a l'Escola de la Banda de Música d'Algemesí, passant a formar part de l'agrupació quan tenia 15 anys.


Com que la seua família no es podia permetre pagar-li els estudis musicals, s'allista a l'exèrcit per tal de continuar la seua formació al Real Conservatorio de Música y Declamación de Madrid, on rep classes de clarinet, saxòfon, violí, piano, solfeig, harmonia i composició, convertint-se en alumne predilecte del compositor Conrado del Campo. El 1928, el mateix any que finalitza els seus estudis al conservatori, compon l'obra "Pinceladas Goyescas", amb la qual aconsegueix el Premio Nacional de Música de 1928, convertint-se amb el pas del temps en una de les obres més conegudes dins el panorama musical espanyol. Amplia els seus estudis a Europa, a ciutats com Roma, Viena, Berlín o París, la qual cosa li permet relacionar-se amb les figures musicals de primer nivell de l'època, com Hindemith, Pau Casals, Respighi, etc.


L'any 1935 començà a treballar com a operador de control a Radio Madrid, una feina segura i estable que li va permetre continuar desenvolupant la seua tasca artística durant tota la vida, així com el va ajudar en la difusió de la seua obra. El 1943 torna a guanyar el Premi Nacional de Música amb l'obra "Sonata en Fa # menor per a violí i piano", inspirada en temes tradicionals del seu Algemesí natal, convertint-se en un dels pocs compositors en guanyar aquest important reconeixement en dues ocasions.


Moreno Gans va morir l'any 1976, després d'una vida dedicada a la seua passió per la música, un gran talent que va desenvolupar des de la modèstia i que el va portar a ser un dels compositors més rellevants de la generació musical nacionalista. El seu poble natal també l'ha homenatjat en diferents ocasions, amb una cèntrica i viva plaça que porta el seu nom i una escultura realitzada per l'artista local Leonardo Borràs. A més, l'Escola de la Banda de Música d'Algemesí, que el va veure donar les seues primeres petjades al món de la música, porta el seu nom des del curs 1992/1993 i des d'aleshores, han passat per ella centenars de fills i filles del poble per aprendre música com un dia va fer un dels algemesinencs més il·lustres.


Les dades al voltant de la vida de José Moreno Gans han sigut extretes del llibre "Vida i obra de José Moreno Gans" d'Eduardo Arnau Grau.


Autor: Eva Tortajada Rosa. Musicòloga. Membre de la Banda Simfònica d'AlgemesíCommentaires


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
bottom of page
<