top of page

UN POBLE EN DANSA AL RITME DEL TABAL I LA DOLÇAINA

La música és l’ànima d’un poble. I a Algemesí, per milanta motius diferents, música, ànima i poble són termes que cal escriure en majúscules i que han d’anar sempre units necessàriament.


La Festa de la Mare de Déu de la Salut és un exemple emblemàtic del compromís irrenunciable d’una societat amb el seu patrimoni, no únicament per a fer-ne una exposició pública, sinó també per a preservar-lo, estudiar-lo i divulgar-lo.


Perquè la millor forma d’honorar-la i de preservar-la és continuar estudiant-la, compilant-la, i, sobretot, continuant interpretant-la. Una interpretació que cal dignificar tothora de la forma que, des de fa un grapat d’anys, ho fa l’Escola Musical de Tabal i Dolçaina d’Algemesí.


Perquè Algemesí i la seua Festa és, sens dubte, una fita ineludible en l’àmbit de la interpretació de la dolçaina i del tabal, un binomi que compta amb un passat que cal reivindicar, amb un present del qual cal estar ben satisfets i amb un futur ben prometedor per a tot allò que implica el fet de mantindre viva la interpretació dels repertoris musicals tradicionals.


No debades, va ser precisament la nostra participació en la Festa la principal motivació que va impulsar la creació de la nostra Escola i la que renova cada any el nostre compromís amb ella, una implicació activa en diferents àmbits tant organitzatius, com representatius i, per descomptat, per la presència nombrosa dels nostres membres en cadascun dels actes que es programen al setembre.


Com a mostra, ara tot just fa dos anys, l’EMTiD, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí va editar el doble CD, Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Déu d’Algemesí, una obra feta amb molta cura i amb molta cura i que pretén ser una completa mostra del riquíssim repertori musical de la nostra Festa.


Sens dubte, una de les raons de ser de l’EMTiD és la de nodrir de música la nostra Festa, i per això, no dubtem mai a reivindicar el nostre origen i la tasca de tots els músics que han contribuït a fer progressar la nostra Escola i la nostra Festa.


El conjunt de totes les músiques de la Festa és, sens dubte, la banda sonora inexcusable del nostre poble i per a l’EMTiD és un orgull i alhora una responsabilitat poder contribuir a conservar aquest corpus musical incomparable.

Sens dubte, el repertori de músiques de la Mare de Déu constitueix un magnífic trencadís musical en el qual s’emmiralla adés i ara el nostre poble, i que desitgem que al setembre, mes en el qual celebrarem amb ganes la represa del tridu processional després de dos anys parèntesi pandèmic, la nostra música s’escole de bell nou per cada carrer, carreró o plaça d’Algemesí i permeta que continue bategant amb força el cor de la nostra Festa.


La música de tabals i dolçaines anuncia l’imminent arribada de la processó i la seua melodia encara resta al carrer, fins i tot, quan els balls ja han passat. És l’encapçalament i el comiat de cada seguici processional.


Ara tracteu d’imaginar durant un instant com seria, per exemple, la icònica entrada de la Processoneta del Matí sense la música i s’adonareu de per què és un element tan essencial de la nostra Festa; una festa, que no s’acaba mai.


Autor: Vicent Climent Blasco

EMTiD, setembre de 2022
Comments


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay etiquetas aún.
bottom of page