top of page

HISTÒRIA DE LA SOCIETAT MUSICAL D’ALGEMESÍ

Per parlar de la història de la Societat Musical d'Algemesí, primer caldria parlar de la història de la Banda de Música d'Algemesí: tot i no tindre una data concreta de naixement, els primers documents històrics que parlen d'ella daten de l'any 1837, convertint-se en una de les més antigues d'Espanya.


Al llarg de la primera meitat del segle XX, la Banda de Música va estar durant diversos períodes de temps a càrrec de l’Ajuntament d’Algemesí, encara que per una o altra causa, sempre acabaven separant-se o tornant-se a ajuntar. Va ser als anys 70 quan, degut a problemes econòmics relacionats amb el director i l'Ajuntament, la Banda de Música se separà finalment del consistori i formà la nova Societat Musical d'Algemesí. Era un 26 de juny de 1978.

Amb Càndido Alborch com a primer president, es feu càrrec de l'agrupació el també músic i compositor d'Algemesí Bernardo Adam Ferrero. Nombrosos foren els directors que dirigiren de forma interina l'agrupació durant uns anys fins la contractació l'any 1981 del mestre director Amand Blanquer Ponsoda, gran compositor d'Alcoi que marcaria amb la seua presència una gran etapa de la Societat Musical d'Algemesí. El seu principal mèrit fou el que la Banda de Música aconseguira el primer premi de la secció segona al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València de l’any 1986, cent anys després de la seua primera actuació.


Després de diversos anys on la Societat Musical no va travessar els seus millors moments, l’any 1991 es feu càrrec de la Banda Simfònica d’Algemesí el mestre Vicente López Gurrea. Baix la seua batuta, cal destacar la consecució del primer premi al Certamen de Bandes de Música del Reial Club Nàutic de València celebrat l’any 1996.

Nombrosos són els músics que al llarg de la història van iniciar la seua formació a la Societat Musical d’Algemesí i que després arribarien a ser coneguts, alguns d'ells, amb caràcter internacional. Destaquen els compositors José Moreno Gans i Olegari Roig, el director José Ferriz o la percussionista Cristina Llorens.


Actualment la Societat Musical està presidida per Vicent Girbés Trull i la Banda Simfònica està dirigida per Alberto Ferrer Martínez. Amb un planter d’uns noranta músics, i sense perdre l'esperit d'una banda tradicional d'un poble amb poc més de 27.000 habitants, la Banda Simfònica ha sabut reinventar-se i adaptar-se a les noves tecnologies, convertint-se en un referent musical a través dels seus 600 vídeos en YouTube que aglutinen a més de 200.000 subscriptors i han rebut milions de visualitzacions procedents de tot el planeta, sent la banda de música amb més seguidors i reproduccions de tota Espanya.


A més de la Banda Simfònica, la Societat Musical també compta amb l'Escola de Música “José Moreno Gans”, tan antiga com la pròpia Banda i que en l'actualitat compta amb quasi 500 alumnes, les bandes Infantil i Juvenil, l’Orquestra, les Corals de recent creació i l’agrupació solidària Músics Sense Fronteres.

Passat i present que de segur han format un entramat apropiat per als successors dels qui han anat construint la història de la Societat Musical d’Algemesí.


Autor: Societat Musical d'Algemesí
Comments


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay etiquetas aún.
bottom of page