top of page

La Verge del Pilar al Carrascalet

Al principi del segle XX, junt als primers veïns que poblaren el nou barri del Carrascalet, arribà la família de Felipe Espada Burró i Joaquina Sabater Hurtado amb sis fills, ell aragonés d’Osca i ella d’Algemesí. Que fos aragonés i devot de la Verge del Pilar marcaria el destí d’aquella comunitat de veïns que estava naixent. Amb la nova família es traslladà un quadre de la Verge del Pilar que Felipe comprà a Saragossa. El 12 d’octubre de 1904 llogà un capellà de Sant Jaume per a que oficiara una missa a la porta de la seua nova casa al Carrascalet. Felipe va traure una còmoda i la tapà amb un cobertor, va posar el quadre de la “Pilarica” al damunt i allí el capellà va celebrar una missa per a la seua família i uns pocs veïns. En acabar l’eucaristia es va fer un dinar a la porta del carrer, es va tirar una traca i es repartiren llepolies entre els menuts del barri. Així començà la Verge del Pilar a formar part de la vida d’aquelles persones que poblaven el Carrascalet.


Amb el pas del temps es va introduïr una processó pels carrers del barri i els voltants, primer amb el quadre i després amb una imatge que els regalà una veïna d’Algemesí. Durant aquests primers anys no existia al barri cap temple per a oficiar les misses i guardar la imatge. Aquesta es quedava a una caseta propietat de la confraria de Sant Jaume. Esta casa era anterior a la construcció del nou barri i estava situada mirant a l’actual plaça d’Espanya. A partir d’aquell moment, unes dones molt piadoses del poble començaren a pujar i allí donaven catequesi i resaven el rosari. Durant la guerra civil, aquesta caseta restà tancada i la imatge fou destruïda. Després del conflicte, un grup de veïns crearen el primer grup de festers i compraren una nova imatge de la Verge del Pilar. El grup de dones piadoses, que popularment eren conegudes com a “les beatetes”, sota la direcció de mossèn Bernat Asensi, capellà de Sant Jaume, formaren la comunitat religiosa de les Misioneres de la Divina Providència en 1943. Posteriorment, en 1947, compraren dues cases al carrer Santa Isabel i sobre el solar d’aquestes, el de la caseta de la confraria i uns terrenys que va cedir l’Ajuntament, s’edificà l’església actual de la que es va fer càrrec un capellà acabat d’eixir del seminari, mossèn Ramon Sancho Juan. En març de 1962 es creà la Parroquia de Nostra Senyora del Pilar i en 1963 es va nomenar al primer rector titular de la parròquia, mossèn Rafael Oliver Gomar. Entre 1980 i 1981 es va construïr el nou altar major del temple parroquial per Joaquin Castell Botella essent rector mossèn Manuel Vicente Olmos Minguet. Cada 12 d’octubre els veïns del barri continuen celebrant la festa de la Verge del Pilar des que aquell aragonés portà la seua “Pilarica” al benvolgut Carrascalet.Fotografia del quadre de Felipe Espada amb el que es va iniciar la veneració a la Verge del Pilar al Carrascalet.

Cedida per Eduard Bueno Biosca

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay etiquetas aún.
bottom of page