top of page

De la festa, la vespra

Tot i que el refrany es refereix únicament i exclusiva al gaudi de la vespra de un dia de festa qualsevol, en el cas d’Algemesí podríem canviar-lo i ampliar cronològicament la vespra des de l’última setmana del mes d’agost fins al dia 7 de setembre. Per a la majoria d’algemesinencs i algemesinenques, les vacances d’estiu acaben la tercera setmana d’agost. El poble passa de la nit al matí del silenci al rebombori. És com l’escenari d’un immens teatre on tot es mou al voltant del dia de l’estrena.


D’una banda, la preparació dels decorats: les entrades del poble anuncien les festes amb pancartes; els carrers, sobretot els de volta, es transformen; els balcons de tot el poble es vesteixen, a poc a poc, com per contagi, amb les estampes de la Mare de Déu de la Salut; el veïnat neteja a fons cases, façanes i voreres; la capella de la Troballa i la basílica de Sant Jaume s’engalanen exquisidament; els entaulats, les teles de vellut, els fanals...


D’altra banda, els protagonistes també es posen a la faena: el so de la dolçaina s’escapa per nombroses finestres; els balls assagen en diferents instal·lacions (al Patronat, a la Casa de l’Esport, a la plaça Major, al pati d’algun col·legi...); el món musical afina instruments i veus; els campaners reposen cordes i acaronen les campanes; les mares i iaies trauen vores, cusen o replanxen els vestits; els festers multipliquen les reunions per a ultimar els detalls de les processons...


En definitiva, una vespra llarga de preparatius que culminarà en les tres processons que palesen la capacitat d’organització, el treball ben fet i, sobretot, l’estima del poble per la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut. Al seu pas, s’eleven les mirades i els llavis murmuren pregàries. L’entrada a la capella de la Troballa i, sobretot, a la Basílica en les distintes processons és el moment més emotiu, el més apoteòsic.


Any rere any els festers del barri encarregat d’organitzar la Festa s’esforcen a millorar-la i, sobretot, a fer-ne partícip el poble. Enguany, els festers del barri de Santa Bàrbara, a més de fer-la visible amb les polseres de colors que han posat a la venda, han aconseguit obrir una nova finestra per donar a conéixer la celebració més important d’Algemesí: les Festes de la Mare de Déu de la Salut. La pàgina www.festapatrimonialgemesi.com ofereix a l’internauta una informació ordenada, detallada i visual de tot el que comporta una festa que ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.


Per a mi, com a alcaldessa, és un goig ser testimoni directe i poder col·laborar en aquest projecte que permet que la nostra festa traspasse fronteres i estiga a l’abast dels usuaris d’Internet.


D’entrada m’alegra comprovar el gran nombre de persones que, en equip, han participat en l’elaboració del lloc web. D’altra banda, el fet d’estar oberta a futures aportacions i actualitzacions la converteix en una pàgina “viva”, un espai obert que mostra i mostrarà no només els elements i la programació dels dies 7 i 8 de setembre, sinó les creacions culturals —articles, monogràfics, peces teatrals, peces musicals, exposicions...— nascudes al si de la Festa.


Enhorabona per aquesta iniciativa. Els algemesinencs i algemesinenques, que fem gala de les nostres tradicions i mostrem de totes les maneres possibles les bonances de les nostres festes, tenim ara una referència més a oferir: www.festapatrimonialgemesi.com. També un portal nou per mostrar tot el que es pot aconseguir amb la força d’un poble.


Per últim, anime els usuaris de les xarxes socials que en facen difusió i busquen l’ocasió per ensenyar-la a aquelles persones alienes al món de la xarxa.


Autora; Marta Trenzano Rubio, Alcaldessa d'Algemesí i Vicepresidenta del Patronat


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay etiquetas aún.
bottom of page