top of page

CARXOFA 

Es tracta d'una dansa molt extensa a la resta de les comarques valencianes, on també rep els noms de Dansa de Teixidors, de Betes, de Gitanetes o de la Magrana. La Dansa de la Carxofa ocupa durant la Festa de la Mare de Déu el tercer lloc en l'ordre de la processó. Antigament quan la processó acabava la Carxofa que corona el pal sobre el que gira la dansa, s’obria i de dintre ixia un colomet blanc.

HISTÒRIA

Popular a les processons del Corpus, es tenia com a dansa pròpia dels teixidors. Aquest es tractaria del possible origen a Algemesí, ja que durant el segle XVII era una professió molt nombrosa i arrelada. La dansa ja és coneguda el 1830 baix el nom de "Danza de las Doncellas" la seua evolució ha presentat pocs canvis fins l’actualitat.

Entre les persones més recordades, cal esmentar els mestres Jeroni Curçà (1830-1844) i la família dels Felip, “els Mauricios”, que durant gran part del segle XX s’encarreguen d'ella. En l'actualitat és mestra del ball Míriam Portalés Vendrell.

DANSA

Es tracta d´una única dansa executada al so de la dolçaina i el tabalet, en ella un grup de dotze xiquetes trenen i destrenen, en ball circular, cintes de colors.

INDUMENTÀRIA

El vestit de les xiquetes està composat per brusa blanca i falda de colors vius, semblant a la que porten les Pastoretes. Antigament, el vestit que s’emprava era totalment blanc, con el que en l’actualitat s’utilitza en la Dansa dels Arquets.

Més informació: carxofaiarquets@patronatdelafesta.org

bottom of page