top of page

FESTERS DEL BARRI DEL
CARRER  muntanya 2024

Primerament introduirem el concepte de fester, que es tracta de tota aquella persona, veí o veïna d’Algemesí, que de manera voluntària i dedicada participa de l’organització de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. I des de l’any 1843 va quedar establert que tots els veïns de la vila podien ser festers quan li pertoque al seu barri organitzar la Festa.


Els festers s’organitzen en barris, els quals corresponen actualment, i desde l’any 1835, a quatre, que són els que coincideixen amb el recorregut de la Processó de la Volta General; s’anomenen Capella, Muntanya, Santa Bàrbara i València. La seua tasca principal consisteix en coordinar la Festa i recaptar els fons econòmics necessàris per a què es puga dur a terme. A més a més, al llarg dels dies en els quals transcorre s’encarreguen de vetllar permanentment perque tot ocòrrega sense cap contratemps. Aquesta funció la desenvolupa un sol barri cada any, així tenim que de manera rotativa van alternant-se la responsabilitat.


Els barris pròpiament dits s’estructuren de manera semblant a una associació, presentant les figures de president, secretari, tresorer i vocals. I al llarg de l’any que dediquen a la preparació de la Festa realitzen diferents activitats per a aconseguir el finançament, com poden ser: venda d’objectes relacionats amb la Mare de Déu de la Salut (mida de la Verge, estampes, ventalls, calendaris, polseres, etc), plega de diners a les empreses, el dia de la Plega on recorren el poble acompanyats de dolçainers i tabaleters, etc. També l’Ajuntament i altres entitats col.laboren en el sufragi de les despeses.

 

Com a repunt històric, la processó de la Mare de Déu de la Salut abans del que coneguem, sobre el 1748, era organitzada per huit barris amb un dipositari designat per part de l’Ajuntament com a màxim representant. Tot açò canvia quan al llarg del s.XIX el mateix consistori promou la participació del poble, atorgant la responsabilitat plena de la cel.lebració als propis festers.

 

Finalment, i coincidint amb el 750é aniversari de la Troballa de la Verge, concretament l’any 1997, es va constituir el Patronat de la Festa. Aquesta entitat congrega: representants dels quatre barris, amb els seus dipositaris, representants de la màxima autoritat tant eclesiàstica com civil i un Consell Assessor que conté representació de totes les agrupacions que hi participen (mestres dels balls, de l’Escola de Tabalet i Dolçaina, personatges bíblics, entre molts altres relacionats). El Patronat funciona com a òrgan rector de la Festa per damunt de la resta per a assegurar que se preserva la seua essència any rere any.

FESTERS ORGANITZADORS DE LA FESTA DE 2024

BARRI MUNTANYA

 

President: Enric Escrivà Escrivà

Secretari: Ricardo Ferragud Solves

Tresorer: Juan Ferragud Ferrís

Adam Torrent, Joaquín
Alborch Pastor, Angels
Blasco Corts, Fina
Bueno Castell, Pilar
Bueno Vidal, Neus
Camarasa Adam, Empar
Camarasa, Amparo
Cano Calatayud, Edgar
Castell Llácer, Júlia
Castell Montrull, Lourdes
Climent Barberà, Vicen
Climent Borras, Vicen

Domingo, Josep Antoni
Felici Berbel, Juanfran
Ferragud Domingo, Carmel
Ferrer Miquel, Fina
Ferrer Miquel, Vicent
Ferrís Castell, Jordi
Ferrís Masià, Amparo María
Giner García, Josep
Girbés Miguel, Vicen
Girbés Rubio, Camilo
Grau, Paco
Lloret Ribes, Ricard
Machí Felici, Víctor
Machí Llopis, Fina
Machí Llopis, Teresa
Martínez Corts, Pepe
Masià Gómez, María
Masià Llorca, Toni
Matalí Perpinyà, Vicent

Masià Silvestre, Martina
Matalí, Cristina
Mont i Roig, Sònia
Morales Rubio, Joan Carles
Nàcher Ferrero, Pilar
Nàcher López, Xelo
Oroval Barberà, José
Ortega Masià, Rafa
Pellicer Ahuir, Vicent
Piquer Rosa, Vicente
Ribes Ferrís, Lola
Roig Ferris, Eduard
Roig Roig, Eduard
Rosell Borràs, Otilia
Sanchis Llácer, Vicent
Santos Girbes, Alex
Santos Girbés, Ferran
Soriano Raga, Irene

Terrés, María Dolores
Torrent Balaguer, Alejandro
Torrent Corts, José
Trull García, Fina

Comissió de xarxes socials

Maria Ferragud Llácer

Alex Verger Torres

Sergio Izquierdo Naval

Marc Galán

Vicente Roig Fabregat

Jordi Ferrís Castell

Juan Miguel Pellicer Carratalà

Héctor Rubio Velázquez

bottom of page